Slik var Ottoen

Jeg er veldig glad jeg rakk å lage denne Vestlendingen før Otto døde.

Til video

Han trenger vel ingen presentasjon?

Helge Jordal forteller ærlig om det meste.

Til video

Butikken i havgapet

Ikke lett å drive butikk for åtte fastboende.

Til video

- Den som går for fort, den snubler 

- Jeg har falt noen ganger, også rett ut i veibanen. Derfor går jeg lett på foten, sier Otto Fredrik Wollertsen. Det blir ikke så lange turer lenger for Ottoen. - Jeg leste en gang at det er godt for helsen å gå. Derfor går jeg ennå litt. Her om dagen gikk jeg helt til Engen fra Sandviken og tilbake uten å hvile, jeg måtte slappe av i to dager, sier Otto som fyller 88 til høsten...

Ove Wassberg og hestene

Nesten alt i livet handler om hest. Han har kjørt over 24.500 løp. Arbeidsdagene strekker seg langt ut over 9-16, og han har ingen frihelger. Da han skulle gifte seg klokken 14, var han fortsatt i stallen klokken 12. - I løpet av alle disse årene har jeg hatt ferie én gang, sier travkusk Ove Wassberg.

Helge Jordal

Skal du få med deg et intervju med denne karen, så burde du se denne. Helge Jordal om det meste.

-Jeg elsker å løpe naken i regnet

Hun kjører strekningen Vaksdal-Bergen flere dager i uken. I dårlig vær kan plutselig raset være der, men det er så mye som plutselig kan skje. - Jeg vil heller bli truffet av en stein enn påkjørt av en bil, sier geolog Trine Helle Simmenes.

Alt for kunsten

Som tenåring i Bangladesh var hun villig til å ta til våpen og skyte. Anne Randine Øverby valgte det gode og etter hvert operakunsten, men lever nå på fattigdomsgrensen. - Ethvert samfunn mener jeg måles etter hvordan man behandler sine barn, sine eldre, og kunsten, sier operakunstneren.

Tøft, brutalt og bråkete 

Han ga opp som treskjærer og ble selger da han oppdaget at trefjølen han hadde spikket på i 14 dager fremdeles ikke var mer verdt enn 500 kroner. Men for fire år siden inviterte samboeren hans to amerikanere på tunet for å holde kurs. - Det er et tøft, brutalt og bråkete verktøy, men du verden så gøy, sier motorsagkunstneren Arne Askeland fra Osterøy, som nå lever av kunsten.

Trond tapte en million. Endte med å rane en postbank

Han ble lurt inn i pyramidespill på slutten av 80-tallet, og tapte nærmere en million kroner. Han havnet i et dårlig miljø, og klarte ikke å betale avdragene på gjelden. Det endte med at han var med på å rane en postbank. - Når man har vært bak lås og slå, har vært i kjelleren og jobber med ungdom, er det lett å sette seg inn i ungdommenes situasjon. Mange er på en måte bak sin egen lås og slå.

Atle Mo

Han leverer matvarer på døren, vasker biler i Granvin og er den som avskilter flest kjøretøy på Voss. - Hadde jeg ikke hatt disse jobbene ville jeg kjedet meg dønn i havet, sier Atle Mo (36) fra Granvin.

Svein Inge Fosse: Gründer og ildsjel

Etter flere tiår tar Svein Inge Fosse ennå imot båtene på kaien. Den ene fiskeren er like viktig som et stort selskap.

Kontrastene var store for Gunnar Hole (82)

Det er tidlig vår og Gunnar står i fjøskjelleren og spar møkk for hånd. Lass på lass fylles opp og kjøres ut på jordflekkene på Ådland i Meland kommune. Fra gammelt av var det kvinnfolkene som spredde gjødselen utover markene, men her på Ådland gjør Gunnar det meste selv. Traktoren og motorslåmaskinen er de eneste nye hjelpemidlene.

Butikken i havgapet

Hun bodde i Oslo og skulle bare på ferie til Gran Canaria. Her møtte hun en kar fra Hernar, og de overtok butikken etter hans foreldre for 33 år siden. De siste 14 årene har hun drevet alene. - Å drive butikk for åtte fastboende er ikke lett, men hva hadde det blitt av Hernar uten postnummeret og butikken, spør Vera Lill Sanden.

Roald Notø

Salget av flybilletter til to av 11/9-terroristene ble starten på slutten av Roald Notøs 15 år i Florida. Etter terroren ble forsikringene dyrere og forretningsdriften en prøvelse. Da dukket tanken om vingårds-turisme opp.

En av heltene

Han var forberedt på å omkomme og aldri komme tilbake. For hver kamerat som døde, ble innsatsviljen større og han tok større risiko. Årene etter 2. verdenskrig sov han dårlig, og når han sov, sloss han mot tyskerne. Jakob Strandheim (93) var en av Shetlandsgjengen og bruker nå tiden sin i Kjegleklubben og til hagearbeid.

Kjærligheten til gråstein

Materialene tiltrekker Haakon Aase, formene fascinerer ham. Frekhaugmannen har alltid hatt en dragning mot gråsteinen, og i dag lever han av den.

En av heltene

Hun er så nervøs før hun går opp i bokseringen, at hun må tømme blæren flere ganger. - For meg er boksing mer kunst enn slåssing, sier Marielle Hansen.

- Tiden har på en måte stått stille

Håndverket blir utført på samme måte som for 100 år siden, men jeg er redd faget dør ut om knappe ti år hvis ikke noe gjøres med rekrutteringen, sier sølvsmed Sverre Wollertsen hos Brødrene Lohne & Theodor Olsen Sølvvarefabrikk. Han har norsk kulturhistorie i fingerspissene.